2016. november 6., vasárnap

Hogyan született a Szókiróvó

Szókiróvó.

Hogyan született meg?

Valamikor régen, de legalábbis nem tegnap, találkoztam a rúnákkal.
Izgalmas volt, hogy a kelták írásjelekkel jósóltak, hogy máig ismerik ezeket az ősi jeleket, amik egyszerűek és olyan erőteljesnek éreztem őket, hogy meg akartam tanulni őket. Kaptam is egy könyvet egy kedves ismerős leánytól, és elkezdtem beleásni magamat a tanulmányozásába. De nem ment. Hiába tanultam meg a jelek nevét, jelentését, mivel a nyelvet nem ismertem, ezért itt véget is ért a lendületem. Aztán a könyv tulajdonosa rákérdezett, hogy hol állok a témában. Mondtam neki, hogy megfeneklettem, mert nem tudok vele élő szöveget összehozni. Mire Ő
-Miért ezzel nyűglődsz? Miért nem a rovást tanulod meg?
-Hogy mit?
-Hát a magyar rovást!
-Van olyan?
Halkan jegyzem meg újból, hogy ez nem tegnap volt ám, és még nem volt annyira köztudott a rovásnak még a létezése sem.
Szóval akkor nekiszaladtam a dolognak, feltúrtam a netet (amikor elérhettem), és elindult egy lavina. Merthogy elszégyelltem magam, ugyanis az én kedves ismerősöm, nevén nevezve Dalma, már évekkel előbb megtanulta, mi több használta is a rovást, konkrétan a gimiben már ezzel jegyzetelt. Csuda jófej, nem? Imádom a csajszit!

Szóval nekiveselkedtem, beszereztem mindenféle tanító anyagokat. És megtanultam. Egy kicsit. Nem túl nagy biztonsággal. De a sors nem hagyta jutalom nélkül az igyekezetemet,és olyan társaságokba sodort, ahol sokkal többet tudtak erről a dologról. Sőt, a magyarságunkról is. És egyszer csak ügy lett belőle. Hogy mások is tudják, hogy érezhessék, hogy „Magyarnak lenni büszke gyönyörűség!”

Na de a játék!
Lelkesedés és szorgos gyakorlás, a rovásos szövegek keresése ellenére örökké elfelejtettem a ritkábban használt jeleket, vagy csak idiótán összekevertem őket,de elegem volt a munkafüzetek magolásából.

EGY JÁTÉK!
Az lenne a legjobb! Amit az ember játszva tanul, az úgy is jön elő! Ki kéne találni valami játékot. Mondjuk olyan szókirakósat. De milyen is az? Meg hogy is hívják?
Újabb „kutatás”, és az első elképzelés: csinálok agyagból kockákat, rá írom a rovásjeleket, és hajrá! De akkor állandóan kell egy puska. Az meg gáz. Hogy örökké sillabizálnom kelljen? De van annak a kockának egy másik oldala is! Oda meg szépen felírom a latinbetűket!

ÉS LŐN!
Elkészült, megcsináltam, volt a kockákból jó sok. Nekünk (a barátomnak es nekem) tettszett. De ez csak 2 ember. Másoknak vajon hogy működik?
Félbaráti összejövetel,hagyományőrző elkötelezettséggel. A megbeszélés után elő a játékot, egy kockás lapot, és indul a mandula!
Olyat játszottunk, hogy magam se gondoltam volna! Először is kényelmetlenül hülyének éreztem magam, mert csak 2-3 betűs szavakat bírtam kirakni, míg a többiek arattak. Na ja, ők már játszottak screbble-vel! Hát úgy könnyű! Viszont játék közben könnyesre röhögtük magunkat, ami ellensúlyozta a feszengésem.

Kb. két hét múlva Pisti barátunk a társaságból felhívott:
-Ági, ezt a játékot meg kell csinálnod! Képzeld, megvettem az Egri csillagok róvott változatát, és alig kellett puskát elővennem, mert olyan jól emlékeztem a jelekre, pedig azelőtt csak kb. 4-5-t tudtam  magabiztosan!

Na, innentől lett igazán ügy, és beindult az agyvihar, és...


LETT AMI LETT. A Szókiróvó!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése